Metsäluontomme puolesta

Metsäluontomme puolesta

Liikkuessani vuosien ajan pitkin poikin Suomea olen huomannut, että mitä merkittävämpi osa arkista elämää lähiluonto on, sen vahvemmin muutokset ympäristössä vaikuttavat ihmisen elämänlaatuun. Monille meistä metsä on edustanut turvaa ja jatkuvuutta, silloinkin kun maailma on muuten tuntunut sekavalta ja turvattomalta paikalta. Kun tuttu ja rakas kotimetsä hakataan, suo ojitetaan tai tutut takapihan lintulajit häviävät, voi niillä olla vahva vaikutus luonnon äärellä elävien ihmisten elämänlaatuun ja jopa henkiseen hyvinvointiin. Tämä pätee myös toista päin, kun luonnonsuojelun ansiosta ympäristön tila on parantunut, heijastuu tämä meihin positiivisesti.

Itsenäinen Suomi täyttää juhlallisesti 100 vuotta. Koko vuoden ajan käymme kollektiivisesti läpi maamme historiaa ja sen kehitysvaiheita. Ilman että käännymme liikaa sisäänpäin, tämä juhlavuosi on mielestäni myös hieno mahdollisuus pohtia luontomme tilaa ja tulevaisuutta, sekä ennen kaikkea sitä, miten voisimme edesauttaa Suomen luonnon monimuotoisuuden säilymisen tuleville sukupolville.

Itse omistan Suomen juhlavuoden maamme kallisarvoiselle metsäluonnolle. Liikun eri puolilla kotimaatamme taltioiden elämää suomalaisessa metsässä. Miten metsänasukit elävät nyky-Suomen metsissä. Milta maailma näyttää metsäpeuran tai kuukkelin silmin katsottuna? Monet metsiemme ikoniset ja aikoinaan runsaslukuiset lajit, kuten töyhtötiainen, huuhkaja ja metso, ovat vaikeuksissa. Niiden ja monien muiden lajien kannat ovat taantuneet voimakkaasti. Monet luontoihmiset ovat todistaneet näitä surullisia kehityskulkuja omien takapihojensa tuntumassa. Tahtotila metsäluonnon monimuotoisuuden suojeluun on kova.

Miltä näyttää metsäluontomme tulevaisuus muuttuvan maailman keskellä? Miten voimme suojella Metsäkansaa niin, että sen pienimmätkin jäsenet säilyvät tuleville sukupolville? Näihin suuriin kysymyksiin yritän löytää vastauksia tulevassa kirjassani Metsänkansan tarina, yhdessä monenmoisten luontoihmisten, tutkijoiden ja toimijoiden kanssa.

Metsässä viettämäni juhlavuoden hetkistä, kohtaamisista – pienistä ja suurista tarinoista rakentuu Metsäkansan tarinan, kirja metsäläisistä, jotka ovat eläneet satavuotiaan Suomen luonnossa jo tuhansien vuosien ajan. Kirja avaa lukuisten metsän asukkien elämien lisäksi näkymiä myös meihin, metsäläisten jälkeläisiin.

Metsäkansan tarina julkaistaan Docendon toimesta vuoden lopussa juhlavuoden huipentuessa. Pitkin matkaa päivitän säännöllisesti kuulumisia tänne kotisivuilleni ja Facebook:iin eri puolilta maamme metsistä. Tervetuloa mukaan!

Hyvää ja onnellista luontovuotta 2017! 

Jaa juttu: