Bio

Kimmo Ohtonen on suomalainen toimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja. Kimmon ura alkoi vuonna 2005 Iso-Britanniasta, jossa hän työskenteli BBC:llä ja ITV:llä ajankohtais- ja dokumenttiohjelmien parissa.

Useimmat suomalaiset tuntevat Kimmon Ylen luonto-ohjelmista sekä hyväntekeväisyystempauksista. Kimmo ui syksyllä 2012 Saimaan halki, ja onnistui keräämään lähes 300 000 euroa saimaannorpan suojeluun. Samalla Kimmo ui itsensä suomalaisten sydämiin, ja Norppauinti palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden tv-tekona 2013.

Kimmon esikoisteos Karhu Voimaeläin julkaistiin helmikuussa 2016. Kirjassaan Kimmo avautui ensimmäistä kertaa julkisesti perheväkivallan varjostamista lapsuus- ja nuoruusvuosistaan. Tieto-Finlandia ja Vuoden Luontokirja ehdokkuudet ansainneessa sekä Lukija-Finlandian voittaneessa kirjassaan Kimmo heijastaa omaa elämäänsä sekä ihmisen suhdetta luontoon karhujen sielunmaiseman kautta.

Kynän vaihtuessa kameraan, keskiössä säilyy aina tarina. Luontoa kuvatessaan Kimmo pyrkii taltioimaan hetkiä, joissa välittyy tarinan ohella vahvana myös tunne. Pelkkä terävä ja yksityiskohtainen kuva ei riitä. Hän haluaa kertoa kuvalla enemmän kuin tuhat sanaa. Kuvan pitää olla niin kaunis, että sen haluaa ripustaa seinälleen, samalla kuitenkin rehellisen aito, luonnon monikirjoisuutta kunnioittava, myös kantaaottava.

Luonto on Kimmon elämän keskiössä niin työssä kuin sen ulkopuolellakin. Vapaa-ajalla Kimmo, hänen vaimonsa Laura ja heidän koiransa Alma ja Romy joko nauttivat Helsingin lähiluonnosta tai matkaavat kauempana erämaan keskellä.