Bio

Kimmo Ohtonen on palkittu kirjailija, toimittaja, juontaja, luennoitsija sekä tv-persoona. Kimmon tv-ura alkoi vuonna 2005 Iso-Britanniasta, jossa hän työskenteli BBC.llä ja ITV:lla dokumenttien ja ajankohtaisohjelmien parissa (mm. Tonight with Trevor McDonald, Inside Killer Sharks with James May, To Catch A Paedophile, Blackpool Paramedics Season 1 ja 2).

Suomessa Ohtonen tunnetaan ohjelmista kuten Puoli Seitsemän (YLE TV1), Ulos luontoon (YLE TV1), Löydä luontosi (YLE TV1), Katoava Pohjola (YLE TV1), ja Villien jäljillä (MTV3).

Vaikka Kimmo Ohtonen tunnetaan Suomessa pääosin luonto-ohjelmistaan, hän on perehtynyt monipuolisesti erilaisiin yhteiskunnallisiin teemoihin ja ilmiöihin. Vuosien saatossa Kimmo onkin toiminut juontajana ja moderaattorina laajasti erilaisten aiheiden parissa kulttuurista luontoon ja politiikasta sosiaalisiin aiheisiin niin julkisella kuin kaupallisellakin puolella. Keikkoja Kimmo tekee vuositasolla useita kymmeniä.

Kirjallista tuotantoa Kimmolta on julkaistu kuuden kirjan verran. Lukija-Finlandia palkittua Karhu - voimaeläin (Docendo) esikoisteosta seurasivat tietokirjat Metsäkansa tarina (Docendo) ja Metsä elää (Docendo) sekä nuorten ja aikuisten fantasiatrilogian kolme osaa: Soturin tie, Kuiskaajien kilta ja Kadotettu valtakunta (Otava). 

Tällä hetkellä (2022) Ohtonen työstää Naalin paluu- dokumenttielokuvaansa, joka saa ensinäytöksensä Ylellä alkuvuodesta 2023. Elokuvaa kumppanoi kirja, joka ilmestyy keväällä 2023 (Otava).

Palkinnot ja Ehdokkuudet

Koura Erikoispalkinto 2016 - Katoava Pohjola dokumenttisarja

Bonnier Suuri Journalistipalkinto - Vuoden Kirja 2016 ehdokkuus

Tiedeviestintäpalkinto 2016

Kultainen Venla ehdokkuus - Vuoden esiintyjä 2016

Lukija-Finlandia palkinto 2016

Vuoden Luontokirja 2016 ehdokkuus

Tieto-Finlandia ehdokkuus 2016

Kultainen Venla - Vuoden TV-teko 2012 Norppauinti